Maar dat is eng!

Serieus, het is een op het eerste gezicht zelfverzekerde dame. Ze is goedlachs, een doorpakker die zorgt dat zaken geregeld zijn. Maar nu loopt ze tegen haar eigen plafond aan. Om een stap te kunnen maken in haar werk, zou ze af en toe haar goede ideeën niet alleen met haar leidinggevende hoeven bespreken, maar als leidinggevende moeten presenteren aan het MT. Geen probleem, toch? Nou, daar denkt zij anders over.

Kijk, uitleg over een nieuw systeem, daar draait ze haar hand niet voor om. Ook niet om die te geven aan een flinke groep collega’s tegelijk. ‘Waarom gaat dat je wel goed af?’ ‘Eh, nou, gewoon. Dat zijn mensen buiten mijn vakgebied of met minder ervaring, dus die kan ik nog wat leren.’ Wanneer we de MT-leden doornemen qua functie, blijkt dat deze op 1 na ook geen achtergrond hebben in haar vakgebied, op wat algemene hoogover kennis na. ’Maar ik moet daar mijn idee gaan verkopen, wat als ze het niets vinden?’

‘Wacht even, even een stap terug. Wat vind je zelf van jouw idee, waarom zou het goed zijn voor de organisatie?’ ‘Ja, dat zou een investering zijn, maar die is zo terug verdiend, binnen een jaar zelfs. We hoeven door verdere automatisering geen vaste, extra persoon aan te nemen die we sowieso moeilijk kunnen vinden.’ Ik ben geneigd om te zeggen ‘dus?? Dan heb je toch een hartstikke goed verhaal, gewoon doen!’, maar ik hou even mijn mond en kijk haar vragend aan.

Het is een intelligente dame, dus het kwartje valt. We moeten allebei lachen. ‘Wat vind je er nu echt zo eng aan?’ ‘Tja, het zijn allemaal mensen met veel opleiding, ervaring, ze zijn allemaal verder dan ik, nogal intimiderend.’ ‘Ah, dat is herkenbaar, best logisch ook. Maar ook MT-leden, directies, leden van raden van bestuur: het zijn allemaal mensen, met naast hun sterktes ook hun eigen angsten, tekortkomingen. En ze kunnen onmogelijk elk detail van het bedrijf weten, dus wanneer jij dan een goed onderbouwd idee komt presenteren, vinden ze dat doorgaans heel fijn en goed dat je het doet. O ja, en spiekbriefjes zijn legaal, even je onzekerheid laten zien is niet strafbaar en blijven ademen een must. Dit is niet veel anders dan de presentaties die je al hebt gedaan. Gewoon doen!’

 

Nawoord: de presentatie ging zelfs heel goed, en die promotie is binnen!

Loop jij ook vast in je werk, omdat je er van overtuigd bent dat je iets niet kunt? Ik zie het veel in mijn praktijk, en bied daarom ook maatwerk aan aan mensen die geen volledig loopbaantraject nodig hebben. Wil je er even – vrijblijvend – over sparren? Neem dan contact op! De contactinformatie vind je naast deze blog.

 

Kijk hieronder voor de verdere mogelijkheden

Twijfel je steeds vaker of je langer door wilt in je huidige baan? Download mijn gratis e-book en kijk wat je kunt doen om op een positieve manier zelf de regie te nemen.

Lees verder

Ga je al een tijdje niet meer fluitend naar je werk? Plan dan een gratis Loopbaan Pitstop-gesprek bij me in.

Lees verder

Eindelijk tijd voor een stap in jouw loopbaan? Ga voor Loopbaan 2.0!

Lees verder

Het was niet jouw keuze, maar het is een feit: je bent (weer) je baan kwijt. Wat nu? Ik help je snel weer Terug in het Zadel!

Lees verder