Ik ben geen Pietlut!

‘Ik ben geen pietlut!’ ‘Oh, dus dat geneuzel over punten en komma’s vind jij normaal, terwijl we nog meer en veel belangrijkere dingen te doen hebben?’

Flink wat jaren geleden had ik deze discussie met een toenmalige collega. We waren allebei betrokken bij een project dat niet echt vlot verliep. Nou ben ik een daadkrachtige, die onder druk nog wel eens kort door de bocht kan zijn. Communicatie over het project moest er uit. Ik had het voor iedereen begrijpelijk geschreven, vond ik, en had het haar laten lezen om zekerheidshalve te checken of het inhoudelijk klopte. Dat vond zij zeker het geval. ‘Mooi, dan verstuur ik het meteen.’ Nou, dat was ook weer niet haar bedoeling: er waren – letterlijk – een aantal ontbrekende komma’s en een typo. En toen ze toch bezig was: zij zou een bepaalde zin nèt iets anders formuleren. Ze gaf mij de geprinte versie waarop zij de wijzigingen in rood had aangegeven. ‘Serieus?’

Kort gezegd, de discussie die volgde was niet 100% puur professioneel. Eigenlijk heeft die samenwerking nooit lekker gelopen, en dat is achteraf gezien zonde en onnodig geweest.

Naderhand, wat ouder en wijzer geworden, heb ik dit voorval eens van een afstandje bekeken. Sindsdien is het een voorbeeld dat ik aanhaal wanneer ik word betrokken bij een geschil tussen 2 collega’s, of in een loopbaantraject.

Wanneer mijn collega en ik “kort door de bocht” hadden herkend als doorgeschoten “daadkracht”, en “pietlut gedrag” als doorgeschoten  “nauwkeurigheid”, dan hadden mijn collega en ik elkaar enorm kunnen helpen en versterken. Wat ik nu anders zou doen? Me realiseren dat ik geïrriteerd raak, want ik wil door. En me, toch, realiseren dat het wel zo fijn is wanneer e.e.a. tekstueel klopt, voordat we het de organisatie insturen. Ik zou diep ademhalen, uitademen en haar de ruimte geven e.e.a. aan te passen – wel digitaal via de optie ‘wijzigingen bijhouden’, zodat ik de punten en komma’s in één keer kan accepteren en het stuk alsnog vlot kan versturen. Perfect geschreven, dankzij de samenwerking.

Win-win, heet dat, geloof ik ?

Herkenbaar? Bots jij ook regelmatig met collega’s? Merk je dat het je misschien zelfs wel tegenhoudt in de volgende stap van je carrière? Ook daar werken we aan tijdens trajecten bij Rond HR!

Hulp nodig bij het nemen van de juiste volgende stap? Ik help je graag! Kijk hieronder voor de mogelijkheden

Ga je al een tijdje niet meer fluitend naar je werk? Plan dan een gratis Loopbaan Pitstop-gesprek bij me in.

Lees verder

Eindelijk tijd voor een stap in jouw loopbaan? Ga voor Loopbaan 2.0!

Lees verder

Het was niet jouw keuze, maar het is een feit: je bent (weer) je baan kwijt. Wat nu? Ik help je snel weer Terug in het Zadel!

Lees verder

 

Foto is eigendom van Rond HR.