“Ik heb een vervelende mededeling voor je: er is het laatste jaar veel veranderd in de organisatie, en we vinden dat jij ondanks diverse gesprekken hierover, niet voldoende bent meegegroeid, dus we hebben besloten het dienstverband met jou te beëindigen.“
Jan pakte na het gesprek meteen zijn jas en andere spullen, ging naar huis om nooit meer terug te keren, en vrijwel alle communicatie verliep alleen nog maar via de advocaat die hij had ingeschakeld. De zaak werd onderling geschikt en Jan kreeg een mooi bedrag mee. En een neutraal – of quasi goed – getuigschrift, want ja, dat stond in de vaststellingsovereenkomst. De minimale overdracht had hij per mail geregeld.
Jan is gaan solliciteren en had een referentie nodig. Zijn voormalige manager werd gebeld, en zei, ook zoals overeengekomen, niets negatiefs over Jan. Aan de koude ondertoon had de potentieel nieuwe werkgever echter al voldoende.
Marco daarentegen ging naar huis na het gesprek, schakelde ook een advocaat in om niet zelf direct te hoeven onderhandelen, blies met wat vrienden de nodige stoom af, en kwam na het weekend weer op het werk. Hij kreeg ook een goed bedrag mee, rondde zaken waar mogelijk netjes af, droeg werk gedetailleerd over, en organiseerde in overleg met HR een afscheidsborrel. NB Dit speelt pre-Corona, dus dat kon toen gewoon.
In de weken na dat lastige gesprek is ook Marco gaan solliciteren. Hij reageerde op passende functies die hij zelf had gevonden, maar vond zijn volgende baan via een tip van zijn oude manager. “Zeg maar dat ik je heb doorverwezen.”
Hoe emotioneel je reageert direct na de mededeling, heb je misschien niet helemaal in de hand. De stappen die je daarna zet echter wel, en goed afscheid nemen kan handig zijn.
Wat zou jij doen?
Hulp nodig bij je volgende stap? Ik help graag! Kijk hieronder voor de mogelijkheden
Ga je al een tijdje niet meer fluitend naar je werk? Plan dan een gratis Loopbaan Pitstop-gesprek bij me in.
Eindelijk tijd voor een stap in jouw loopbaan? Ga voor Loopbaan 2.0!
Het was niet jouw keuze, maar het is een feit: je bent (weer) je baan kwijt. Wat nu? Ik help je snel weer Terug in het Zadel!